PENAFIAN

Sebarang maklumat, artikel, pandangan atau bahan penulisan yang tertera dalam blog ini yang bukan ditulis atau disediakan oleh pemilik blog adalah menjadi tanggungjawab atau liabiliti sepenuhnya penyumbang atau penghantar bahan berkenaan dan pemilik blog menafikan sebarang tanggungjawab atau liabiliti ke atas bahan itu.

Rabu, Jun 25, 2008

POLITIK 'BELI BELAH'

Kalau benarlah ada orang atau pihak atau parti politik tertentu yang cuba 'membeli' ahli Parlimen dari Barisan Nasional (BN) supaya melompat ke parti Pakatan Rakyat (PR) agar dengan demikian akhirnya PR dapat menumbangkan BN dalam Parlimen dan membentuk kerajaan yang menggantikan kerajaan BN, saya kira ini budaya politik wang yang sangat berbahaya kepada sistem demokrasi di negara ini.
Menurut cerita Ahli Parlimen Kota Belud, Datuk Abdul Rahman Dahlan, dia pernah ditawar wang yang sangat besar 'hingga cukup untuknya hidup senang-lenang sehingga tiga generasi' (berita muka depan dalam Utusan Malaysia, 15 Mei 2008), untuk memikat supaya dia melompat ke parti pembangkang.
Saya percaya cerita ini benar, kalau tidak masakan Yang Berhormat Ahli Parlimen itu sanggup mendedahkannya kepada khalayak ramai melalui media.
Saya katakan ini budaya politik merentas parti (bukan dalam parti sahaja) yang sangat berbahaya kepada sistem demokrasi di negara ini kerana dua sebab yang penting.
Pertama, orang atau parti yang menyogokkan tawaran itu tidak menghormati pengundi yang memilih wakil rakyat berkenaan dari parti yang lain; dengan kata lain, mereka tidak menghormati 'demokrasi kuasa rakyat'.
Kedua, wakil rakyat yang menerima tawaran tak demokratik atau 'sogokan politik' itu (kalau dia menerimanya) juga menghina pengundi yang memilih dia sebagai wakil rakyat mereka dan belot kepada parti yang mencalonkan dia untuk bertanding dalam pilihan raya.
Akibatnya ialah, demokrasi rakyat tidak bermakna lagi. Pihak atau parti yang 'membeli' wakil rakyat itu, kalau akhirnya mereka berjaya membentuk kerajaan melalui cara itu, tidak layak dari segi prinsip dan nilai apa pun, untuk memerintah di negara ini dengan 'cekap, bersih, amanah dan adil' kerana tindakan mereka itu membuktikan bahawa mereka boleh melakukan apa sahaja untuk mengekalkan kuasa atau memusnahkan pihak lawan. Wang menjadi alat mereka untuk berkuasa.
BudayaYang akan menjadi mangsa politik kuasa wang dan budaya jual beli politik ini ialah negara dan rakyat kerana diperintah oleh kerajaan atau parti yang tidak bermoral dan antidemokrasi rakyat. Demokrasi akan menjadi semacam 'pasaran bebas', tempat wakil rakyat dan parti-parti politik (selepas pilihan raya umum) berniaga, membeli dan menjual wakil rakyat.
Wakil rakyat yang tidak mempunyai apa-apa prinsip dan matlamat perjuangan yang jelas dan teguh untuk bangsa dan negara, akan menjual dirinya dengan harga (wang) yang mahal selagi ada pihak yang mahu dan sanggup membelinya.
Parti politik dan wakil rakyat seperti itu tidak boleh dipercayai untuk mentadbirkan negara dan membela kepentingan rakyat dengan 'jujur', bertanggungjawab, adil dan amanah. Mereka tidak akan teragak-agak untuk menggunakan cara yang sama, iaitu mengupah dan membeli 'musuh' parti dengan wang untuk mengatasi atau memintas kuasa demokrasi rakyat.
Tetapi jikalau wakil rakyat melompat ke parti lain semata-mata kerana dia yakin bahawa partinya sudah tidak dapat memerintah dengan baik dan boleh merosakkan bangsa dan negara, dan percaya dengan sebijak fikiran dan seikhlas hatinya bahawa parti lawan lebih baik untuk negara dan rakyat, hal ini barangkali dapat diterima oleh rakyat, dengan syarat dia berani menemui rakyat yang memilihnya untuk menjelaskan mengapa dia membuat keputusan itu.
Dia tidak dipengaruhi atau dibeli oleh sesiapa atau mana-mana parti lain. Dia membuat keputusan itu semata-mata atas keyakinan dirinya sendiri, dan dia tidak perlu atau tidak semestinya melompat ke mana-mana parti lain. Cukup kalau dia menganggap dirinya sebagai 'wakil rakyat bebas' dalam Parlimen, seperti YB Datuk Ibrahim Ali.
Dengan demikian, dia bebas, tidak terikat untuk menyokong atau tidak menyokong kerajaan atau parti pembangkang berdasarkan isu-isu tertentu. Barangkali ini lebih baik daripada dia diikat suaranya dalam Parlimen oleh 'dasar dan peraturan partinya' dan bebas menyuarakan apa-apa sahaja yang dianggapnya perlu disuarakan untuk kepentingan negara dan bangsa.
Jadi, walaupun keputusannya masih boleh dianggap sebagai tindakan 'mengkhianati' amanat pengundi yang mengundinya, atau parti yang memilihnya sebagai calon untuk bertanding dalam pilihan raya umum, pendiriannya yang baru itu mungkin lebih baik untuk rakyat dan negara.
Kita perlu juga sedar bahawa dasar, sikap dan janji-janji parti politik dan wakil rakyat sebelum dan selepas pilihan raya umum boleh jadi tidak sama lagi, sudah banyak berubah.
Wakil rakyat tidak perlu terikat dengan dasar partinya lagi sekiranya dasar itu tidak baik dan tidak berubah-ubah menurut pelbagai perkembangan baru yang berlaku di negara ini, perkembangan yang mungkin tidak diramalkan sebelum pilihan raya umum.
Jadi, wakil rakyat seharusnya mempunyai prinsip dan pendirian tertentu atau tersendiri yang baik dan jelas (dan diketahui oleh rakyat) untuk digunakan sebagai acuan atau 'model'nya untuk bebas bersuara bagi kepentingan negara dan rakyat.
Wakil rakyat seperti ini tidak perlu melompat parti atau menjual dirinya kepada parti lain. Yang penting ialah suaranya dalam Parlimen, sama ada dia menyokong kerajaan atau menyokong parti pembangkang, ini bergantung pada prinsip dan pendiriannya - apakah suaranya itu menguntungkan negara dan rakyat atau hanya mengulangi suara partinya sahaja atau suara para pemimpin kerajaan yang tidak semestinya semuanya betul dan baik untuk negara dan bangsa.
Pendek kata, dalam sistem demokrasi, suara wakil rakyat yang duduk dalam Parlimen, tidak kira parti, adalah suara yang baik dan menguntungkan negara dan rakyat. Maka soal lompat-melompat parti sepatutnya tidak timbul.
Artikel ini tersiar dalam ruangan Forum Utusan Malaysia pada 16 Mei 2008

Tiada ulasan: